Merhaba 2 yaş sendromu… Çocuğu 2 yaşına gelmiş bir çok anne-babadan duyduğum bazı cümleler var ; ‘‘ Önceden bu şekilde tutturmazdı, şimdi çok inatlaşmaya başladı.’’ , ‘‘ istekleri olmayınca ağlamaya, tepinmeye başladı’’, ‘‘Bu aralar çok öfkeli, isteği olmayınca oyuncaklarını fırlatıyor, ağlamaya başlıyor’’ , ‘‘ Asla uyumuyor, yemek yemiyor’’. Peki neden 2 yaşına geldiği zaman çocuklarımızda huy değişiklikleri oluyor? Bu 2 yaş civarı neler oluyor?
2 yaş dönemi çocuklar bireyselleşmeye başlıyor; artık onlar için koşma, etrafı keşfetme, sınırlarını zorlama ve konuşma zamanı. Son derece enerjik bir yapıyla yeni keşifler de bulunmak isterler.
Anne babalar ise bu dönemde oldukça zorlanmaktadırlar. Bu döneme kadar kendilerine daha bağımlı olan çocukları, onları dinleyen çocukları gitmiş; yerine küçük bir afacan gelmiştir.
Çocuklar hem bağımsız olmak ister, dünyayı keşfetmek ister hem de ebeveynlerinin yardımına, bakımına ihtiyaçlarını olduğunu bilirler. Bu ikilem çocuklar için kolay olmadığı gibi anne-babalar için de kolay değildir.
Peki bu durumlar ebeveyler nasıl davranmalı?
- İlk olarak merak etmeyin, bu durum gelişimsel süreci içinde son derece normal bir durumdur.
- Bu dönem onun keşif dönemidir, yasaklamalar yerine ortamı güvenli hale getirin.
- Çocuğunuz sık sık istediğini gerçekleştirmek için ağlayacak, tepinecek ve ya sinirli bir yapıda davranacaktır. Bu dönemde aman ağlamasın diye dediğini yapmak davranışı pekiştirir, fakat hayır demek, inatlaşmak da davranışın devam etmesini sağlar. Peki ne yapmalıyız ? Çocuğunuz öfke krizindeyken siz ne derseniz anlamayacaktır, sakinliğinizi korumanız, öfke krizinin geçmesini beklemeniz uygun bir davranış olacaktır. Olumsuz davranışı bittiğinde ise, onunla konuşabilir, onun anlayacağı bir şekilde neden-sonuç ilişkisine dayalı sohbet edebilirsiniz.
- Kriz anında ya da çocuğunuz tehlikeli bir iş yapmak üzereyken, hayır kelimesini kullanmak yerine, ilgisini farklı bir yöne çekebilirsiniz.
- Bu dönem de çocuklar keşif döneminde oldukları için sıklıkla soru sorarlar. Neden, nasıl, niye? Sorularına cevap vermek hem çocuğun bilişsel gelişimi için hem de ebeveyn-çocuk arasında ki bağın gelişimi için olumlu bir durum olacaktır.
- Tuvalet eğitimi bu dönemde oldukça önemlidir. Bunun için çocuğunuzun hazır olduğu zamanı beklemek en doğru çözüm olacaktır.
- Bu dönem de olduğu gibi çocuğuna tutarlı bir şekilde yaklaşmak, çocuğun sınırlarını bilmesi açısından oldukça önemlidir.
Her çocuk özeldir, her çocuk birbirinden farklıdır… Bırakın çocuğunuz güvenli ve tutarlı, sevgi ortamında dünyasını keşfetsin.
Klinik Psikolog
Buse Sağat