Tuvalet Eğitimi
13 Ocak 2017

Tuvalet Eğitimi İçin İpuçları

Tuvalet eğitimi başlıklı yazıda belirttiğim gibi, bu süreç ebeveynler için zorlu bir süreçtir. Gelişimsel ve psikolojik olarak hazır olduktan sonra, bu süreci daha kolay atlatmanın bazı yolları vardır.

 

Çocukların alışkanlıklarını değiştirmek kolay bir süreç değildir. Özellikle 18-30 ay arası çocuklarda görülen ben merkezcilik, paylaşmama, sabırsızlık gibi belirtiler tuvalet eğitimi sürecinde ebeveynleri zorlamaktadır. Fakat bu süreci daha kolay ve eğlenceli atlatmak bizim elimizdedir.

 

İşte bu süreci rahat atlamak için bazı ipuçları

 

  • Çocuğun rahat kıyafetler giymesi, giyip-çıkarırken zorlanmaması ebeveynlerin işini oldukça kolaylaştıracaktır.
  • Sadece tuvaletini yaparken beraber okuyabileceğiniz hikaye kitapları oldukça işe yaramaktadır. Özellikle çocuğunuzun ilgi alanına göre kitapları seçip, oraya koyarsanız, çocuğunuz tuvalete mutlu bir şekilde gidip, sıkılmayacaktır.
  • Tuvalet eğitimini resimlerle anlatan gelişim hikaye kitapları hem çocuğun ilgisini çekmekte, hem de bu süreci öğrenmesi açısından önemlidir.
  • Oyun bir çocuğun tüm dünyasıdır. Her şeyi oyun ile öğrenir. Bu yüzden tuvalet sırasında beraber oynayacağınız oyunlar bu işin en zevkli kısmıdır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta bu oyunun sadece tuvalet yaparken oynanıyor olması. Farklı bir alanda bu oyuna devam ettiğiniz zaman, tuvalet zamanı sırasında yarattığı etkiyi kaybedecektir.

 

Unutmayın, 2 yaş civarı çocuklar kendileri bir iş yapıp, başarmayı çok severler. Tabi bunu yaparken ebeveynlerinin de desteğine ihtiyaç duyarlar. Bazen onlara yardım etmek isterken tepki ile karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden onlara kullanışlı, ilgi çekici bir ortam yaratmak önemlidir. Bunun için de tuvalet eğitimi sırasında; renkli, çocuğunuzun rahat edebileceği lazımlıklar seçmek, ellerini rahat yıkaması ve lazımlığına daha rahat oturması için yükseltici basamaklar kullanmak önemlidir. Ayrıca bu süreçte alıştırma külotları ve yatak koruması için alez kullanmak son derece kullanışlıdır.

Klinik Psikolog Buse Sağat

Comments are closed.